top of page

ABD KÜRTLERE İHANET ETTİMİ?

Adnan Güllüoğlu

ABD KÜRTLERE İHANET ETTİMİ? İhanet gibi çoğu kavram bilerek, yada bilmeden facebook'ta anlamının dışında kullanılıyor. Buda gereksiz tartışmalara yol açtığı gibi özünde aynı düşünceye sahip olanlar arasında bölünmüşlük yetmezmiş gibi yeniden ayrışmaya neden oluyor. İhanetin kelime anlamı;Aldatma, sadık olmama, hainlik yapma,yarı yolda bırakmak. ABD bilindiği gibi dünyada süper bir güç. Kürd'lerle ilişki kuruyor,İşid ile mücadelede destek verdi, çünkü kendisininde çıkarı vardı. Kürd'lerde ilişki ABD ile kurdu, çünkü İşid'e karşı hava desteğine, silaha, istihbarat bilgilerine ve güçlü desteğe ihtiyaçları vardı.Uluslar arası ilişkilerde çıkarlar ters düştüğünde her ulus kendi çıkarını korur. Örnek ;ABD bağımsızlık referandumunu erken buldu ve kendi çıkarına ters düştüğü için desteklemedi,Kürd'leri yalnız bıraktı. Uluslar arası karşılıklı çıkar ilişkilerinde çıkarlar ters düşüp gelinen yol ayırımına ihanet denemez, denmemeli. İhanet aynı amaç ve dava için yola çıkanlardan birinin diğerini yarı yolda bırakmasıdır.Yoldaşına ve davasına ihanet edenler haindir ve onlarla davası için mücadeleye devam edenlerin arasında kırmızı çizgi çizilir,ilişki kurulmaz .ABD ile kurulan ilişki yoldaşlık üzerine değil karşılıklı çıkar üzerinedir.İhanet etti dersek ABD ile araya kırmızı çizgi çizip ilişkileri kesmek gerekir. Emperyalizm ile ilişki kuran güçler hesab, kitabını iyi yapmalıdır.Kedi fareyi ev sahibi istediği için değil kendisi için tutar.

Yine aynı şekilde kimi bilinçli, kiminin özen göstermeden kullandığı bir kavramda demokrasi.Altı sınıf yada farklı etnik grubların talebleri ile doldurulduğunda ancak bir anlam kazanır. Köleci Roma İmparatorluğu'nda demokrasi vardı. Ama sadece köle sahibleri için geçerliydi. Dağılan SSCB'dede demokrasi vardı, sadece işçi sınıfı için.Biri köle sahiblerine, diğeri proleteryaya dayanan diktatörlüklerdi. HDP Eş Genel Başkanı Temelli yaptığı konuşmada "Türkiye'yi ve Ortadoğuyu demokratikleştireceğiz." diyor. Bu söylemde ilk akla gelen sınısal mücadele ve Troçki ile birlikte sürekli devrim teorisidir. Peki Ortadoğuda topyekün sınıf devriminin şartları varmı? Yok. Ortadoğuda haklarından yoksun etnik ve inanç grublarının sorunları öncelikli olarak çözüm beklerken demokrasi talebinin altı ancak bu grubların talebleri üzerinden gündeme getirilirse ancak anlam kazanır. Yoksa ezilen bir ulus adına, ulusal mücadele vermek dururken sınıfsal mücadeleyi öne çıkarmak ulusal mücadeleyi sınıfsal anlamda bölmek ile eş anlamlıdır.

Bir diğer kavramda yerli yersiz kullanılan, niyete göre arzu edilen Barış. Savaşanlar dahil herkes kendine göre barış istiyor. Barış ama nasıl? Etnik farklılığından dolayı ezen ve ezilenin olduğu toplumda, ezilenler özgür olmadan, eşitlik sağlanmadan barışı istemek ezenden yana kurulu düzenin devamını istemektir. Spartaküs köleliğe karşı isyan ederek savaştı ve yenildi. Roma'ya yeniden barış ve huzur geldi. Kim için? A. Güllüoğlu 14.Ocak.2020.

bottom of page