top of page

Irak kuvvetleri Bağdat'ta 22 kişiyi yaraladı

Kaynaklar, bir kişinin önceki gün çatışmalarda devam ettiği yara hastanesinde öldüğünü söyledi. Cumartesi günü güvenlik güçleri protestocuları hafta boyunca kontrol etmek istedikleri köprülerden geri itti.

Şu anda Bağdat'taki göstericilerin ana buluşma noktası olan Tahrir Meydanı'ndaki derme çatma bir kliniğe gönüllü bir tıp çalışanı olan gönüllü Hayder Ghareeb, “Durum aynı, hala insanlara ateş ediyorlar, yaralar geliyor” dedi.

Tıbbi kaynaklar, acı verenlerin birçoğunun biber gazı boğduğunu ve hastaneye kaldırıldığını söyledi.

Bununla birlikte, Pazar günü hemen bir rapor alınmadı, ancak Bağdat’ta patlak veren ve iş ve hizmet yetersizliği protestolarıyla geçen ve haftalarca süren huzursuz günlerden biri oldu.

Tıbbi ve polis kaynaklarına dayanan bir Reuters gazetesine göre, güvenlik güçleri canlı cephane, göz yaşartıcı gaz ve sersemletici bombaları çoğunlukla genç, silahsız göstericilere karşı kullanıyor, 280'den fazla insanı öldürdü.

Başbakan Adel Abdul Mahdi'nin hükümeti, mezunlar için fakir ve iş fırsatlarına ilişkin bildiriler de dahil olmak üzere huzursuzluğu gidermek için bazı önlemler aldı, ancak şu anda Irak’ın mezhepsel siyasal sistemini gözden geçirme çağrısı yapan göstericilerin artan taleplerini karşılama konusunda başarısız oldu ve bütün yönetici elitlerinin ayrılışı.

Güçlü Şii Müslüman dini otoritelerin baskısı altında, son zamanlarda seçim reformu gibi daha ciddi değişiklik sözü verdi ve barışçıl protesto meşruiyetini kabul etti.

Irak liderleri Pazar günü Bağdat'ta yapılacak bir toplantıda yakın seçmen reformunun gençlerin siyasete katılma ve 2003'ten bu yana devlet kurumlarına hakim olan siyasi partilerin iktidar üzerindeki tekellerini kırma şansı vermesi gerektiği konusunda anlaştılar.

Huzursuzluk, ABD’nin işgalinden ve diktatör Saddam Hüseyin’in 2003’te devrilmesinden sonra iktidara gelmesinden bu yana iktidardaki seçkinlere karşı en büyük ve en karmaşık zorluklardan biri.

Irak onyıllarca süren savaş, yaptırımlar ve daha yakın zamanda mezhepsel şiddete maruz kaldı. Son büyük Sünni-Şii sivil çatışması, Sünni aşırılık yanlısı İslam Devleti'nin Irak'ın kuzeyindeki ve batısındaki yönetimi tarafından gerçekleşti. Cihadist grubun 2017'deki yenilgisinden sonra ülke çok sakindi.

Şu anki protestolar mezhepsel söylemlerden yoksun: Şii siyasileri ve İran'ın güçlü müttefikleri tarafından yönetilen bir hükümete karşı çoğunlukla Şii protestocular tarafından yönetiliyor.

Bağdat bürosu, John Davison tarafından bildirildi; John Davison tarafından yazma; Frances Kerry tarafından düzenleme

Standartlarımız: Thomson Reuters Güven İlkeleri.

bottom of page