Gelecekteki keşifleri tahmin etmek
Haldane, fiziğin gizemlerinin çoğunu Görelilik Teorisi ve kuantum mekaniğinin gelişimi ile tamamladığını düşündü. Geriye kalan asıl görevler ona daha iyi mühendislik sunumu olarak görünüyordu: daha hızlı seyahat ve daha iyi iletişim.
Kimya da, teorik ilerlemeler yapmak yerine, yeni tatlar icat etmek veya sentetik gıda geliştirmek gibi pratik uygulamalarla daha fazla ilgilendiğini düşünüyordu. Ayrıca, fosil yakıtlara alternatiflerin gerekli olacağını fark etti ve rüzgar enerjisinin kullanımını tahmin etti. Tahminlerinin çoğu yerine getirildi.
Yine de, özellikle de teorik fiziğin geleceği bu kadar açık görüşlü ve ustaca bir bilim adamının ne kadar özlediğini üzücü. Nükleer enerjinin uygulanabilir olacağından şüpheli. Atom modelinde radikal değişikliklere yol açan yeni parçacıkların keşiflerinden haberdar olamadı. Ayrıca, astronomide, kara deliklerin teorik tahminini, büyük patlamanın teorisini veya yerçekimi dalgalarının keşfini göremedi.
Fakat modern genetiğin şafağında, biyolojinin gelecekteki bilim için en heyecan verici olanaklardan bazılarına sahip olduğunu gördü. “Hayvan türlerini çok büyük ölçüde değiştirebiliriz ve bu aynı prensipleri kendimize uygulayabilmemiz için önce sadece bir zaman meselesi gibi görünüyor” diyerek genetik modifikasyon öngördü. ” zorla kısırlaştırmaya karşı çıktığını ve o zamanlar Amerika ve Almanya'da moda olan açık ırkçı ve kabiliyetli öjeni hareketine abone olmadığına dikkat etmek önemlidir .
Pek çok okuyucunun dikkatini çeken gelişme Haldane'nin “ektogenez” dediği şeydi - yapay rahimlerde vücut dışında embriyo yetiştirme terimi. Diğer pek çok füturoloji uzmanı ve düşünürü, en dikkat çeken şey Haldane'in yakın arkadaşı Aldous Huxley’dir. Aynı zamanda “klon” kelimesini yazan Haldane idi.
Ektogenez hala bilim kurgu gibi gözüküyor, ama gerçek daha da yaklaşıyor. Mayıs 2016'da insan embriyolarının “yapay bir rahimde” 13 gün boyunca başarıyla büyüdüğü açıklandı - bu, kaçınılmaz bir etik sıraya yol açan yasal sınırın sadece bir günlüğünde kaldı. Ve 2017 yılının Nisan ayında, erken doğmuş bebekleri beslemek için tasarlanan yapay bir rahim koyun üzerinde başarılı bir şekilde denendi. Dolayısıyla, Haldane'in bu öngörüsü bile yakında, belki de onu hayal ettikten sonraki bir yüzyıl içinde gerçekleştirilebilir. Yapay rahimler muhtemelen tıbbi acil durumlarla başa çıkmak için ilk önce bir protez olarak kullanılacaktır, ancak sonunda sezaryenler veya taşıyıcı anneler kadar rutin hale gelebilirler.
Öyleyse, bilim bu yazarlar için sadece bilim değildi. Bunun sosyal ve politik sonuçları oldu. Bu diziye katkıda bulunanların birçoğu, siyasi olduğu kadar cinsel konularda da sosyal ilerlemelerdi. Haldane, rahipten devralan doktoru dört gözle bekledi, bilim nihayet cinsel hazzı üremeden ayırdı. Ektogenezde kadınların acı çekmesinden ve çocuk doğuran rahatsızlıktan kurtulabileceğini öngörmüştür. Bu nedenle, fikir feminist bir düşünce deneyi olarak görülebilir.
Bunun ortaya koyduğu şey, bu yazarların, çağın tartışmaları ve toplumsal eğilimleri hakkında ne kadar keskin olduklarıdır. Çok fazla düşünürün öjeni biliminin taklit bilimi tarafından baştan çıkarıldığı bir zamanda, Haldane bunun hakkında tartışıyordu. İnsanlığın kendisini nasıl dönüştürmek istediği konusunda daha iyi fikirleri vardı. Öjenikleri kullanan bilim adamlarının çoğu sadece beyaz üstünlüğü desteklerken, Haldane'nin motifleri, CRISPR gibi teknolojilerin ortaya çıkmasından memnun olacağını, yani doğuştan gelen hastalıkları tedavi etmek gibi, insanın kendisini daha iyi hale getirebileceği bir yöntem olduğunu öne sürüyor.
STEVEN