top of page

2006 yılında başlanan Ilısu Barajı ve ...

Mustafa Kalpak

·Dicle Nehri üzerinde yapımına 2006 yılında başlanan Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali Projesi, bu günlerde su tutma işlemi başlatılması nedeniyle 12 bin yıllık geçmişi bulunan tarihi Hasankeyf ilçesi ile birlikte birçok yerleşim yeri sular altında kalacaktır.

*Projeye sadece kültürel bir yıkım gözü ile bakanların yanında birde doğadaki bitki ve canlı hayvan türlerin de yaşamı tehlikeye sokacağı için projeye karşı çıkanlar da vardır. İnsanlık tarihin kültürel mirası olan arkeolojik( fiziki, abiyotik) kalıntılar ile mevcut doğal canlı yüzeyin ( biyotik alan, biosfer) tahrip olmaktan kurtarmak için mevcut durumun muhafaza edilmesini isteyenler barajın faaliyete geçmesine karşı çıkıyorlar.

*GAP (Güneydoğu Anadolu Projesi) müdahalesi ile bölgede meydana gelecek çevre değişikliğin Türkiye'de bölgeler arasındaki gelişmişlik düzeyin ( ekonomik kalkınma) dengelenmesine yardımcı olacağı düşüncesiyle bu tür projelere karşı çıkmayanlar da var. Eleştirisel yaklaşıp bu yöndeki projleri destekleyenler var.

*GAP projesi felaket tellallığı ya da tek başına iyimser bir ekonomi kalkınma ile izah edilemez. Proje, sürdürülebilir bir ekonomik ve sosyal kalkınma, iş istihdamı, ekolojik denge yönden yararlarının olduğu gibi zararlarının neler olduğu uzman kişilerin bilimsel araştırma ve raporlarına dayandırılarak izah etmemiz mümkündür. Projenin yararlı ve uğursuz yanları biribirleri ile mukayese edilmelidir.

*Kürdistan partileri GAP konusunda olumlu ya da olumsuz tavır takınırken asılsız iddialardan uzak durarak bilimsel verilerden, ülke ve halkın çıkarlarlarından hareketle bir kanıya varmalıdırlar.

bottom of page