Ankara ziyareti Türkiye'nin 'Suriye harekâtı her an başlayabilir' mesajıyla sonlandı
Bolton başkanlığındaki ABD heyeti IŞİD'le mücadele koordinatörü James Jeffrey ve ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford ile diğer üst düzey askeri ve sivil yetkililerden oluştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dış politika başdanışmanı İbrahim Kalın da Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler'den oluşan Türk heyetine başkanlık etti.
Yaklaşık iki saat süren görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı gerçekleşmemesi dikkat çekti. John Bolton, görüşmelerin ardından Ankara'dan ayrılırken, Jeffrey ve Dunford'un muhataplarıyla görüşmeleri sürdürmek için bir
Çekilme için 'uygun bir hızda' ifadesiGörüşmelerin ardından ilk açıklamayı Bolton'un Sözcüsü Garret Marquis yaptı. Bolton ve Kalın'ın ABD'nin Suriye'nin kuzeydoğusundan "uygun bir hızda" çekilmesi konusunda verimli görüşmeler yaptıklarını kaydeden Marquis, iki yetkilinin çekilme sürecine ilişkin olarak üzerinde görüşme yapılacak unsurları belirlediklerini kaydetti.üre daha kaldığı bildirildi
Sözcü, böylece, Ankara'daki görüşmelerin bir başlangıç olduğunu, temasların bundan sonra da hem askeri hem de siyasi düzeyde süreceğini bildirmiş oldu.
İbrahim Kalın da bunu teyit ederken, bundan sonraki süreçte farklı düzeyde temasların devam edeceğini ve ABD'nin çekilme sürecine ilişkin planının netleşmesine çalışılacağını kaydetti.
Ancak Bolton-Kalın görüşmesinin hemen ardından partisinin grup toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Operasyon için hazırlıklarımız tamam. Çok yakında harekete geçeceğiz" açıklaması, teknik düzeyde yapılan temasların Ankara'nın operasyon kararlılığını azaltmadığı tam tersine artırdığı değerlendirmelerine neden oldu.
.
'Trump ayrı, adamları ayrı konuşuyor'
Erdoğan'ın Meclis'te gazetecilerin operasyonun zamanlamasına ilişkin sorusuna "Her an olabilir" yanıtı da bunun önemli bir göstergesi olarak değerlendirildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump ile telefonda bir görüşme gerçekleştireceğini de belirterek, Ankara'daki görüşmelerden çok memnun olmadığı izlemini de vermiş oldu.
Erdoğan, Meclis grubuna hitap ederken bu rahatsızlığını net şekilde ortaya koydu:
"Şu hususu da özellikle belirtmek istiyorum: Amerikan yönetimleriyle daha önceden de yaşadığımız bir durum, bu görüşmenin ardından yeniden karşımıza çıktı. Biz Sayın Trump'la bu net anlaşmaya varmış olmamıza rağmen yönetimin farklı kademelerinden farklı sesler gelmeye başladı. Bununla birlikte Sayın Trump'ın Suriye konusuna bakış açısı ve buradan çekilme konusundaki kararlılığı bizim referans noktamız olmaya devam ediyor."
Cumhurbaşkanı, IŞID'in temizlenmesine ilişkin verilen taahhütler kapsamında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin askeri harekât için hazırlıklarını tamamladığını ancak bu adımı atarken YPG'ye dönük adımların da atılacağının altını çizdi.
BBC