YÜKSEK BİNALAR VE KÜÇÜLEN INSANLIK
Binlerce yıllık bir tarihe sahip coğrafyamızda savaşlar,yıkımlar,hastalıkların değistiremediği,moğolların bitiremediği,değişen yönetimlere inat ayakta duran toplumsal bir döngü hüküm sürdü,son yıllarda inşaat sektörünün hızlı gelişimi ile bin yıllara meydan okuyan yapı şekilleri değişmeye başladı,avludan avluya sohbetler kalabalık hane halkı sokakta oynayan çocuklar yerini sitelere ve güneşi kapatan binalara bıraktı. Her değişim yeni bir akım ile birlikte gelmekte,toplumdan soyutlanma neticesinde yeni model insanlar türedi. Toplumsal olaylara kör ve sağır,gençlik bataklarda,kadın eve kapatılan ve haraketsizlikten kilo almaya baslayan yapayanlız topluluklar oluştu. Wijax é cı koro(ocağı kör) adirî hewna kı(ateşi uyut) demek ocak sönmez ve yaşam ocak uzerine kurulur..
Ailenin en küçük erkek çocuğu babasınin ocaginda evinde oturur ve anne babası vefat edene kadar yanında kalırdı. Evet belki biraz feodallik vardı lakin bu konuda feodal düzen daha degerliydi. Yanyana evlerde yasam devam ederdi,baba anneye saygısızlık yapan Bénamus olarak isimlendirilir aileden toplumdan dışarı atilirdi..
Simdi ileride sehirlesen Siverek icin elzem onemde iki ihtiyaç vardır. 1.Huzur evi 2.Barınma evleri Yükeselen katlar ile yukardan insanlara bakan bir anlayış oluştu,son demlerini yaşiyor anne babaya bakmak,evinde istenmeyen misafir konumuna düştü yaşlilar,cami önlerinde ölümü bekler oldular,Kanlıkuyu agacın altinda sabahtan aksama kadar oturan garip insanlar,kız istemede (çöpünüz var mi)yaşliniz varmi konumuna düştüler.. Artık zamani geldi gelecek belediyenin bu ki konuya özellikle deginmesi gerekiyor.. Yakinda bircok insani sokakta yatarken gorecegiz normallesiyor vede normallesecek.. Binalar buyurken kuculuyor insanlik..
Hasan Yeşiltaş..
Fotoğraf=Mehmet Sezgin ...